Blog Post

Waarom kan een meeuw WEL zeewater drinken?

  • door Richard
  • 12 jan., 2018
Photo by: Hannah Gilbert
Een drenkeling op zee heeft al dagen niets gedronken en komt bijna letterlijk om van de dorst. Hij is omringd door helder blauw water, maar hij weet: als ik dit drink, ga ik dood. Waarom kan de meeuw dan wel dit zoute water drinken?

Waarom wij niet?
Laten we de vraag eerst even omkeren. Waarom kunnen wij mensen, géén zeewater drinken?
Dit heeft alles met onze nieren te maken. Eén van de vele taken van de nieren is het filteren van ons bloed. Wanneer we een grote hoeveelheid zout innemen, zorgen de nieren dat het zout uit ons bloed wordt gefilterd, en af wordt gegeven aan de urine.

Te zout
Het probleem is alleen, dat de concentratie zout in zeewater (±3.5%) hoger is dan de maximale concentratie zout die de nieren kunnen uitscheiden (2%). Dat betekent dat als je een liter zeewater drinkt, je meer dan 1,5 liter water nodig hebt om het zout uit te plassen. Hiervoor moeten de nieren dus meer dan een halve liter extra vocht vanuit het bloed "lenen".

Uitdroging
Als je tijdens het zwemmen in de zee een slokje zeewater binnenkrijgt is dat vies, maar geen probleem, omdat we dagelijks genoeg vocht binnenkrijgen. Voor de drenkeling op zee is dit een ander verhaal. Als je al uitgedroogd bent, zal je alleen maar meer vocht kwijtraken door het drinken van een slokje zeewater.

Vals nieuws!
In de jaren '50 beweerde Alain Bombard, een franse bioloog, dat hij zonder eten en drinken de oceaan over zou kunnen steken. Hij heeft de reis gemaakt, en zou het overleefd hebben door kleine slokjes zeewater te drinken, en vissen en plankton te vangen om te eten. Later bleek dat Bombard wel degelijk drinkwater had meegesmokkeld, en ook kleine hoeveelheden voedsel. Toch blijf je zo hier en daar lezen dat kleine slokjes zeewater, om de twintig minuten, je leven kunnen redden op zee.. Niet dus!

De meeuw
Ohja, de meeuw. Waarom kan de meeuw dan WEL zeewater drinken? Dit heeft alles te maken met het "neusgat" op de snavel. Dit is de uitgang van een speciale zoutklier. Deze klier doet eigenlijk hetzelfde als onze nieren, maar kan veel hoger geconcentreerde zoutoplossingen uitscheiden. De meeuw kan dus zoveel zeewater drinken als hij wil. Hij snottert gewoon een nog veel zoutere vloeistof uit zijn neus. Lekkerrrrr!

De meeuw is niet de enige met dit mooie trucje. Ook schildpadden, krokodillen, en haaien hebben deze handige klieren. 
door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door Richard 26 apr., 2018
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?
door richard@bi-zar.nl 20 mrt., 2018
Diabetes, is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?
door Richard 16 mrt., 2018
Waarom hebben sommige mensen krullen? Het zit in je genen, maar hoe dan?
door Richard 28 feb., 2018
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen? Tip: ze eet hem niet op!
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 05 jan., 2018
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: