Blog Post

Zelfbevruchting. Maak kennis met: de goudvis

  • door Richard
  • 05 jan., 2018
Photo by: Elma
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?

Even kennismaken
Voor we direct naar de edele delen van deze duurgekleurde dieren gaan, is het misschien zo netjes om even kennis te maken. De goudvis is een kweekvariant van de giebel, dit is een vis uit de familie van de karper-achtigen. Het is een van de populairste vissen om als huisdier te houden door de mooie kleur en glanzende schubben. Onder ideale omstandigheden kunnen goudvissen wel 40 cm lang worden, en wel 20 jaar oud.

(zelf)bevruchting
Oke, dan nu ter zake. Zelfbevruchting. Hoe dan? Om dit te begrijpen moeten we het misschien eerst kort hebben over een "normale" bevruchting. Bij een normale bevruchting versmelten twee cellen met elkaar. De ene cel is de spermacel van de man, de andere cel is de eicel van de vrouw. De celkern van de spermacel bevat de helft van het genetisch materiaal van de man (de chromosomen, die het DNA dragen). De celkern van de eicel bevat de helft van de chromosomen van de vrouw. Bij versmelting van deze twee cellen worden de twee helften bij elkaar gevoegd, en is er weer een complete set chromosomen. Dit is de bevruchting.

Het poollichaampje
Bij goudvisvrouwtjes bevat elke eicel behalve een celkern met chromosomen, ook een poollichaampje. Dit is eigenlijk een tweede celkern die ook de helft van de chromosomen bevat.

Seks met een andere diersoort.
Als het goudvisvrouwtje paart met haar eigen soort, dan sterft dit poollichaampje af. De spermacel van het mannetje bevrucht dan de eicel van het vrouwtje en de celkernen versmelten met elkaar. Helemaal zoals bij een normale bevruchting dus. Het vrouwtje kan er ook voor kiezen te paren met een andere soort binnen de familie van karper-achtigen. Als dit gebeurt vind er geen bevruchting plaats door de spermacel. Wel wordt de eicel geactiveerd. Het poollichaampje wordt nu gebruikt als spermacel, en versmelt met de eicel. De goudvis heeft zichzelf bevrucht.

Vergelijking met de mens
Om nog iets duidelijker te maken hoe bizar dit eigenlijk is, moeten we het misschien eens vergelijken met de mens. Het goudvisvrouwtje kan dus paren met iemand van haar eigen soort, net als wij, maar kan zichzelf ook bevruchten wanneer er gepaard wordt met een andere soort binnen haar familie (de familie "karper-achtigen"). Voor de mens betekent dit, paren met een andere soort binnen de "mens-achtigen" familie. Dit zijn gorilla's, chimpansees, oerang-oetangs, of bonobo's!

Het zijn dus eigenlijk maar vieze beestjes die goudvissen. Maar ze zijn wel erg vindingrijk..

Bi-Zar!



door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door Richard 26 apr., 2018
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?
door richard@bi-zar.nl 20 mrt., 2018
Diabetes, is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?
door Richard 16 mrt., 2018
Waarom hebben sommige mensen krullen? Het zit in je genen, maar hoe dan?
door Richard 28 feb., 2018
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen? Tip: ze eet hem niet op!
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 12 jan., 2018
Een drenkeling op zee komt bijna om van de dorst maar weet: als ik zeewater drink, is het met me gedaan. Waarom kan de zeemeeuw dit zoute water WEL drinken?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: