Blog Post

Kan je doodgaan aan een gebroken hart?

  • door Richard
  • 26 apr., 2018
Photo by: Chris OBrien
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?

Ja.
Het korte antwoord is ja. Je kan doodgaan aan een gebroken hart. We kunnen dit zelfs iets breder trekken: je kan sterven door een plotselinge sterke emotie. Dit kan iets negatiefs zijn, zoals het verliezen van een geliefde. Het kan van schrik zijn, als je bijna wordt overreden of als iemand je expres heel erg laat schrikken. Maar ook positieve sterke emoties, zoals het winnen van de loterij kunnen je het leven kosten.

Adrenaline
Ken je dat gevoel in je buik als je in een achtbaan zit? Of als je op het vliegveld staat en je komt erachter dat je je paspoort bent vergeten? Het bekende brandende gevoel in je onderbuik wordt veroorzaakt door adrenaline. Dit wordt ook wel het "fight or flight" hormoon genoemd. Het wordt geproduceerd in je bijnieren, en wordt aan het bloed afgegeven bij plotseling gevaar. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt en je hebt plotseling enorm veel energie. Ook stolt je bloed sneller voor als je gewond raakt (bloedstollend eng!), worden je pupillen groter voor beter zicht, wordt je geheugen verbeterd en lijkt de tijd langzamer te verlopen. Het stelt je in staat snel te reageren om misschien wel je leven te redden! Al is de wetenschap er nog niet helemaal uit, adrenaline, samen met het vergelijkbare noradrenaline, is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het "gebroken hart syndroom".

Hartverlamming
Bij sommige mensen kan de hoeveelheid adrenaline bij een schrikreactie namelijk zo groot zijn, dat het hart in shock raakt. Zij schrikken zich dus letterlijk een hartverlamming. De symptomen lijken nog het meest op die van een hartinfarct: pijn op de borst en ernstig ademtekort. Maar in tegenstelling tot bij een hartinfarct zijn de kransslagaders helemaal schoon.. Wel is de linker hartkamer als een ballon opgeblazen. Daarbij staat het onderste deel van de hartkamer, de Apex, helemaal stil. Het pompt niet meer! Terwijl de bovenkant van het hart nog wel de normale afmetingen heeft, en nog wel goed pompt. Dit is voor het eerst beschreven in japan, in 1990. Het werd Takotsubo genoemd, naar de potten waarmee inktvissen werden gevangen (zie foto onder). Deze potten hebben ook een smalle hals, met een bolle, ronde onderkant. De officiële medische term is: stress geïnduceerde cardiomyopathie. 

Vrouwen
Bi-zar genoeg gaat het bij 9 van de 10 gevallen om vrouwen in de overgang. Er wordt gedacht dat de verandering in hormonen deze vrouwen extra kwetsbaar maakt voor dit bizarre fenomeen.

Acute dood

ALS je hieraan dood gaat, dan is het vrijwel direct. Je hart stopt grotendeels, je bloedsomloop kan je hersenen en andere organen niet meer van genoeg bloed en zuurstof voorzien, en je sterft. Het goede nieuws is wel, dat de kans heel klein is (nog geen 2%) dat je hier echt aan sterft. Over het algemeen herstelt het hart zichzelf weer binnen een paar weken. Heb jij op dit moment intens liefdesverdriet? Geen zorgen, het feit dat je nu nog leeft betekend dat je hoogstwaarschijnlijk niet aan je gebroken hart zal sterven. Eet een bak ijs leeg, zet het volume van je speakers op 10, en schreeuw zo hard als je kan mee met "Celine Dion - My heart will go on", of "Tony Braxton - Unbreak my heart", of "Gloria Gaynor - I Will Survive" of, of, of.. de keuze is reuze. Alles komt goed. Helemaal als jij diegene bent die zich bijna dood schrok door het winnen van de loterij ;-)

Japanse Takotsubo, photo by: Isado
door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door richard@bi-zar.nl 20 mrt., 2018
Diabetes, is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?
door Richard 16 mrt., 2018
Waarom hebben sommige mensen krullen? Het zit in je genen, maar hoe dan?
door Richard 28 feb., 2018
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen? Tip: ze eet hem niet op!
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 12 jan., 2018
Een drenkeling op zee komt bijna om van de dorst maar weet: als ik zeewater drink, is het met me gedaan. Waarom kan de zeemeeuw dit zoute water WEL drinken?
door Richard 05 jan., 2018
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: