Blog Post

De biologie achter krullen

  • door Richard
  • 16 mrt., 2018
Photo by: Cristian Bortes
Waarom hebben sommige mensen krullen?
Het zit in je genen, maar hoe dan?

Haargroei
Laten we eerst eens kijken hoe elke haar, krullend of steil, groeit. Het "leven" van een haar bestaat uit drie fases. In de anagene fase groeit de haar. In de haarwortel worden in hoog tempo nieuwe haarcellen gemaakt, en het haarwortelkanaal uitgeduwd. Wanneer de cellen uit het haarzakje groeien en boven de huid uitkomen, zijn ze met elkaar versmolten tot een stevige, mooie haar.

Haarlengte
Bij hoofdharen duurt de anagene fase 2 tot 6 jaar. In die jaren groeit de haar dagelijks zo'n 0.3 tot 0.7 millimeter. Heb jij moeite met het lang laten groeien van je haar? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een relatief korte anagene fase. Na deze fase is er een overgangsfase, de katagene fase, die zo'n 2 weken duurt, gevolgd door een rustfase, de telogene fase die enkele maanden duurt. Een volgende haar is intussen begonnen met de anagene fase, en zal de oude haar uit de hoofdhuid duwen. Zo verlies je gemiddeld zo'n 50 tot 100 haren per dag. Dat lijkt misschien veel, maar als je je bedenkt dat je gemiddeld 100.000 hoofdharen hebt, valt dat reuze mee. Gelukkig lopen de fases van al je haren niet gelijk, anders zou je eens in de paar jaar volledig kaal zijn!

Heb jij moeite met het lang laten groeien van je haar? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een relatief korte anagene fase. 


Krullen of steil haar?
Maar wat bepaalt nu of je krullen of steil haar hebt? Dat heeft alles te maken met de vorm van je haarzakjes. Hoe ronder het haarzakje, hoe steiler de haar, en hoe ovaler of platter de haarzakjes zijn, hoe meer het haar zal krullen. En de vorm van je haarzakjes is, jawel, genetisch bepaald. Er staat dus tot op zekere hoogte bij je geboorte al vast of je krullende of steile lokken zal krijgen. Inderdaad, tot op zekere hoogte, want de vorm van het haarzakje zegt nog niet alles.

Zwavel- en waterstof verbindingen
Om de rest uit te leggen zullen we iets dieper in de materie moeten duiken. Haren bestaan voor het grootste deel uit keratine (net als nagels). Keratine is een stevig, vezelig eiwit dat lange strengen kan vormen. Die strengen worden bij elkaar gehouden door twee soorten verbindingen, sterke zwavelverbindingen tussen de aminozuren van de keratinevezel, en minder sterke waterstofverbindingen. Wanneer een haar krult, zorgt dit ervoor dat de te overbruggen afstand tussen de verschillende aminozuren kleiner wordt, en er makkelijker verbindingen gemaakt kunnen worden. Het is te vergelijken met een formule-1 coureur die de binnenbocht neemt, omdat dit een kortere weg is. Op rechte stukken is dit niet aan de orde. Door de sterke "binnenbocht-bindingen" zal het haar extra krullen en blijven de krullen goed zitten.

Krulspelden, stijltangen en permanentjes
Die verbindingen zijn stevig, maar niet onbreekbaar. We vormen en verbreken zelfs elke dag verbindingen. Zo worden er elke keer dat je haar nat wordt waterstofverbindingen in je haar verbroken. Dit is ook de reden dat als je nat haar invlecht en laat drogen, je voor een bepaalde tijd krullen zal hebben. Dit zelfde principe gebruik je als je krulspelden of een stijltang gebruikt. De hitte verbreekt een deel van de waterstofverbindingen, en nieuwe verbindingen worden gevormd als het haar in het gewenste model zit. Na een douchebeurt heb je je normale kapsel weer terug. Wil je voor langere tijd je haar in de krul, of juist "uit" de krul brengen, dan zal je met zwaarder geschut aan moeten komen. Met chemicaliën kunnen de sterkere zwavelverbindingen tijdelijk verbroken worden. Het haar wordt in het gewenste model gebracht, en met een tweede chemische cocktail worden de zwavelverbindingen weer hersteld. Dit wordt gedaan wanneer de kapper een "permanentje" zet. Het kapsel blijft de gewenste vorm hebben, tot het volledig is uitgegroeid. Want uiteraard groeit het haar gewoon weer in de door de haarzakjes bepaalde vorm: krullend of steil.

Je denkt er niet zomaar over na, maar eigenlijk zijn haren, krullend of steil, Bi-Zar!


door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door Richard 26 apr., 2018
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?
door richard@bi-zar.nl 20 mrt., 2018
Diabetes, is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?
door Richard 28 feb., 2018
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen? Tip: ze eet hem niet op!
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 12 jan., 2018
Een drenkeling op zee komt bijna om van de dorst maar weet: als ik zeewater drink, is het met me gedaan. Waarom kan de zeemeeuw dit zoute water WEL drinken?
door Richard 05 jan., 2018
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: