Blog Post

Landbouw door: de mier

  • door Richard
  • 28 feb., 2018
Photo by: Dan
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen?
Tip: ze eet het niet op!

Mieren zijn Bi-Zar
Als er één groep dieren bizar is, dan zijn het de mieren wel. Mieren komen op bijna elk plekje van onze aarde voor. Ze hebben de hele planeet al veroverd. Dit doen ze door samen te werken. Soms in groepen van miljoenen mieren bij elkaar. Zo'n groep wordt ook wel een super-organisme genoemd, omdat het lijkt alsof de groep als één dier denkt en leeft. Iedereen werkt samen! Er zijn al meer dan 12 duizend verschillende mierensoorten ontdekt, maar vandaag staat een groepje van 47 soorten in de schijnwerper: de bladsnijdersmieren.

De bladsnijdersmier
De naam zegt het al, en op de foto heb je het ook al kunnen zien: de bladsnijdersmier snijd stukjes van bladeren af. In lange rijen lopen de mieren elkaar achterna naar een geschikte plant, ze snijden een stuk  blad af, en brengen dit terug naar de kolonie. De mieren weten waar ze heen moeten omdat elke mier een geurspoor van feromonen achterlaat.

Landbouw
Eenmaal in het nest aangekomen brengen de mieren de stukjes blad naar een speciale kamer. In deze kamer snijden kleine werkstermieren de bladeren in nog kleinere stukjes. De kleinste deeltjes worden vervolgens gekauwd, bemest, en zorgvuldig verspreid. De pap die ontstaat wordt gebruikt als voedsel voor... schimmel!

Samenwerking
De mieren werken als het ware samen met de schimmel. Symbiose wordt dit ook wel genoemd. De mier voedt de schimmel, en houd de schimmel vrij van micro-organismen en van andere soorten schimmels. In ruil daarvoor produceert de schimmel knoppen die een bron van voedsel zijn voor de larven van de mier. De mieren zelf voeden zich met een combinatie van de knoppen van de schimmel, en het sap uit de bladeren. Eigenlijk zijn de mieren dus gewoon landbouwers: boeren van het platteland!

4 beroepen
De samenleving van de bladsnijdersmieren kent 4 lichaamstypes, en daarmee ook gelijk 4 beroepen. De grootste mieren zijn de soldaten, krachtpatsers met een lichaamslengte van tot wel 1,6 cm en een kop van wel 7 mm breed. Zij houden met hun krachtige kaken het nest vrij van indringers. Iets kleinere, maar nog steeds erg grote mieren, zijn de sterke verzamelaars, de echte bladsnijders dus. De kleinere mieren die ook mee op pad gaan, zijn de bodyguards van de verzamelaars. Zij beschermen de rij werkende mieren. De kleinste werksters komen eigenlijk nooit buiten het nest. Zij verzorgen de schimmeltuinen, de larven en de koningin.

God save the queen!
En die koningin is het grootst en bizarst van allemaal. Ze verblijft haar hele leven (en dat kan wel 20 jaar zijn!) in één van de wel 2000 kamers van het nest. Ze wordt gevoed, verzorgd en schoongemaakt door de kleine werksters. Haar enige taak is voortplanten, ze is immers de enige mier van de kolonie die dat kan! Uit alle bevruchte eitjes komen vrouwtjes mieren. Ieder van de miljoenen mieren in de kolonie is dus vrouwelijk!

Nieuwe kolonies
Pas als de kolonie groot genoeg is, worden er onbevruchte eitjes gelegd om mannetjes te maken en worden er enkele nieuwe koninginnen gemaakt. De mannen en de nieuwe koninginnen hebben vleugels en verlaten het nest om te paren. De nieuwe koninginnen hebben elk 300 miljoen zaadcellen nodig om een nieuwe kolonie te starten. Dat slaan ze op in een speciale holte om de rest van hun leven hun eitjes mee te bevruchten. Verder nemen ze sporen van de schimmel mee, om deze ook in de nieuwe kolonie te kunnen verbouwen. Wanneer ze genoeg zaadcellen heeft opgeslagen verliest ze haar vleugels en graaft ze een nieuw nest. Ze maakt gelijk werksters om het nest uit te breiden.

Kortom, bladsnijdersmieren zijn Bi-Zar!

Wil je de mieren in actie zien? Just push play! (engelstalig)

door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door Richard 26 apr., 2018
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?
door richard@bi-zar.nl 20 mrt., 2018
Diabetes, is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?
door Richard 16 mrt., 2018
Waarom hebben sommige mensen krullen? Het zit in je genen, maar hoe dan?
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 12 jan., 2018
Een drenkeling op zee komt bijna om van de dorst maar weet: als ik zeewater drink, is het met me gedaan. Waarom kan de zeemeeuw dit zoute water WEL drinken?
door Richard 05 jan., 2018
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: