Blog Post

Diabetes: de zoete ziekte

  • door richard@bi-zar.nl
  • 20 mrt., 2018
Photo by: Practical Cures
Diabetes is een chronische ziekte, wat weet jij over diabetes?

Suikerziekte
Allereerst durf ik te wedden dat je de naam "suikerziekte" kent. Dit is ook niet zo gek. In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen suikerziekte, diabetes dus. Dit komt erop neer dat 1 op de 14 Nederlanders diabetes heeft. Met die wetenschap durf ik zelfs te zeggen dat jij persoonlijk iemand kent met diabetes. Maar wat IS diabetes nu precies?

Suikerverwerking
Kort gezegd, is het een ziekte waarbij de suiker die in je bloed zit moeilijk opgenomen kan worden in je cellen. Wanneer je eet, worden voedingsstoffen, waaronder glucose (suiker) opgenomen in je bloed. De bloedsomloop zorgt vervolgens voor transport van glucose naar alle levende cellen van je lichaam. De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan, wat als een sleutel de cellen kan "openen" zodat glucose opgenomen kan worden. In de cellen wordt glucose gebruikt als brandstof.

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier niet genoeg insuline aan. Hierdoor mist de sleutel, en kan glucose niet opgenomen worden in de cellen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voortkomen uit een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt en kapot maakt (in dit geval de cellen in de alvleesklier die insuline produceren).

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 is niet de sleutel, maar het slot het probleem. Bij beginnende diabetes type 2 doet de pancreas nog trouw zijn werk, en wordt er veel insuline gemaakt. Dit is nodig omdat er bijvoorbeeld elke dag te veel glucose via de voeding binnenkomt. De cellen worden door de grote hoeveelheid insuline ongevoelig en er is steeds meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid glucose op te kunnen nemen. Uiteindelijk kan de alvleesklier dit niet aan, en zal er juist minder insuline geproduceerd worden. De belangrijkste oorzaken van diabetes type 2 zijn overgewicht, ongezonde voeding, roken, ouderdom, en erfelijkheid.

Gevolgen
Diabetes is een chronische, ongeneeslijke ziekte. Maar wat is er nu eigenlijk zo erg aan? Langdurig teveel aan glucose in je bloed kan je bloedvaten aantasten. De gevolgen hiervan? Te veel om op te noemen. Maar om toch een kleine opsomming te geven: aantasting van de kransslagaders kan leiden tot een hartinfarct; beschadiging van de kleine vaatjes in je netvlies kan voor blindheid zorgen, het kan herseninfarcten veroorzaken, en alle organen kunnen aangetast worden en hun functie verliezen.

Medicatie
Het is dus erg belangrijk dat de hoeveelheid glucose in het bloed goed in de gaten gehouden wordt, zodat deze complicaties vermeden kunnen worden. Bij diabetes type 1 kan er met injecties insuline in het lichaam gespoten worden. Bij type 2 ligt dit wat moeilijker. Hier zijn de cellen immers minder gevoelig voor insuline. Er zijn medicijnen ontwikkeld om die gevoeligheid weer toe te laten nemen. Andere medicijnen stimuleren de lever om  de hoeveelheid glucose in het bloed af te laten nemen, en weer andere medicijnen stimuleren de alvleesklier om meer insuline te maken. Uiteindelijk kan er bij diabetes type 2 ook insuline gespoten worden.

Bewegen
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer diabetes type 2 voortkomt uit overgewicht, veranderingen in levenspatroon (gezond eten, sporten en afvallen) nog effectiever zijn dan medicatie. Zo kunnen mensen met diabetes type 2 die al volledig afhankelijk zijn van injecties insuline teruggezet worden op medicatie in de vorm van tabletten. Bizar toch?
Meer weten over diabetes?
Het internet staat vol met informatie over diabetes. Stoffige teksten vol moeilijke woorden. Er is zo veel over geschreven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij op zoek naar leuke, laagdrempelige teksten over diabetes? Ga dan naar suikerziekte.nl. Behalve toegankelijke informatieve teksten over elke vorm van diabetes, schrijft Team suikerziekte ook leuke blogs over leven met diabetes. Waar moet je op letten bij warm weer? En bij het drinken van alcohol? Hoe beïnvloedt kaneel diabetes? Je leert het allemaal op suikerziekte.nl, een Bi-Zar leuke site!
door Richard 05 sep., 2018
Onze huid vernieuwd zich constant. Hoe blijft de inkt van een tattoo toch levenslang zitten?
door Richard 26 apr., 2018
Liefde kan pijn doen. Het is het meest bezongen onderwerp in de muziekgeschiedenis. Maar kan je eigenlijk echt doodgaan aan een gebroken hart?
door Richard 16 mrt., 2018
Waarom hebben sommige mensen krullen? Het zit in je genen, maar hoe dan?
door Richard 28 feb., 2018
Wat denk jij dat deze mier met dit blaadje gaat doen? Tip: ze eet hem niet op!
door Richard 09 feb., 2018
Een diameter van 1 meter, en een gewicht tot 11 kilo: Rafflesia Arnoldii
door Richard 19 jan., 2018
Miljoenen spermacellen proberen een eicel binnen te dringen. Hoe lukt dat? en waarom lukt het er maar één?
door Richard 12 jan., 2018
Een drenkeling op zee komt bijna om van de dorst maar weet: als ik zeewater drink, is het met me gedaan. Waarom kan de zeemeeuw dit zoute water WEL drinken?
door Richard 05 jan., 2018
Je kent hem ongetwijfeld. Misschien staat er zelfs een in je woonkamer. Maar wist je dit al van de goudvis?
door Richard 28 dec., 2017
Ben jij dit jaar met kerstmis gezoend onder de mistletoe? Romantisch heh? maar weet je wel wat voor plant dit eigenlijk is?
door Richard 21 dec., 2017
De lever is na de hersenen het meest veelzijdige orgaan van ons lichaam. Weet jij al wat het allemaal voor ons doet?
Meer posts
Share by: